Vilket publiceringsverktyg (CMS) för min hemsida ska jag välja?

Scenario: du har startat en rörelse och vill bl.a synas på Google sök och visa dina tjänster. Därför är du i skriande behov av en hemsida. I bakhuvudet har du planer på att låta anlita proffs, men du vill själv publicera en enkel sajt så länge eftersom det är bråttom. Då  står du inför valet av publiceringsverktyg. Vilket ska man välja? Det finns hundratals aktörer som erbjuder CMS-system för att bygga webb. En del utan kostnad och en del med löpande abonnemang.  En del erbjuder molntjänster, en del skall installeras på en webbserver.

Äga eller hyra publiceringsverktyg?

Att äga eller hyra ett CMS kan liknas vid att äga eller hyra ett hus. Det senare kan vara bekvämt då alla problem  lyfts över till fastighetsägaren. Stopp i avloppet? Ring ägarens förvaltare och be dom fixa omedelbums! Äger du huset måste du däremot själv ordna med rörmokare. Att hyra in sig innebär att du inte har någon frihet att bygga ut eller ändra på något.  Behöver du flytta en vägg? Större altan? Sorry.

Att äga ett CMS ger dig däremot full frihet att göra vad du vill med webbplatsen. Bokningsystem? Javisst! Betalvägg? Jajjemen! Flygande gröna elefanter vid klick? Absolut! Till skillnad från ett hus så behöver ett CMS inte kosta något att införskaffa. WordPress te.x är helt fritt att ladda ner och installera. De flesta webbhotell är dessutom redan förberedda för WordPress och kräver endast några klick för att aktivera. Detta gäller inte bara publiceringssystemet som sådant, utan även plugins för utökad funktionalitet. Du kan med andra ord inte BARA skaffa dig en större altan och flytta på en vägg. Du får det gratis dessutom.

Hemsida på fyra minuter? Gratis?

Har du bråttom med att sätta upp sajten? Inte ens  tid att tänka på webbhotell och installation av WordPress? Då finns det finns en gyllene medelväg  – WordPress egna molntjänst: WordPress.com. Bara registrera dig tuta och kör. Helt gratis! Det fina är – det du gör på WordPress.com är enkelt att migrera till en egen installation. Du kan alltså själv komma igång snabbt SAMTIDIGT som du framtidssäkrar för den dagen du behöver en proffsigare sajt.

Vad är  ”WordPress” egentligen?

WordpressWordPress  är ett ”Open Source-projekt”. Programvarans kärna utvecklas löpande av hundratals människor runt om i världen (fler än de flesta kommersiella system, dvs. ett som du hyr in dig på) . Dessutom bidrar tusentals utvecklare med tilläggsprogram (sk plugins). I skrivande stund finns det ca 20 000 tillägg. WordPress är världens vanligaste publiceringssystem vilket borgar för tillgänglig support. Tusentals webbdesigners på reklam- och webbyråer kan hjälpa dig med att utveckla din webbplats. Att hitta hjälp för ett kommersiellt CMS är svårare. Är det dessutom en hyrd molntjänst  är man i värsta fall hänvisad till företagets kontor vilket knappast består av tusentals utvecklare.

Nja, egentligen får du ingen hemsida…

I ärlighetens namn så är denna text en sanning med modifikation. Du får ju faktiskt ingen hemsida. Däremot får du ett verktyg för att skapa en. Den som erbjuder hemsidor för några hundralappar ljuger. Erbjudandet gäller  ett verktyg och ibland ett tomt skal till hemsida. Ett hus bygger inte sig själv. Du kommer antagligen till en punkt då du behöver hjälp med sökmotoroptimering, illustrationer, animationer, bildretusch, copy, programmering osv. Kanske tom hjälp med att göra hemsidan meningsfull överhuvudtaget. Konverteras dina besök till det du vill (bokningar, köp, intresseanmälningar m.m.)? Eller är besöksstatistiken bara siffror som ingen vet vad man ska göra med?

Intresseanmälan

Intresserad vad WordPress kan göra för dig? Kontakta oss.

Ditt namn (obligatoriskt)

Din e-post (obligatoriskt)

Ditt meddelande