Visa karta med kartnålar på din hemsida.
– Så här skapar du kartan på din webbsida.

Driver du en rörelse med återförsäljare? Har ni filialer utspridda runt om i världen?
– Illustrera det på din hemsida med kartnålar på en karta.

Kartnålar kan du enkelt skapa själv. Du behöver inte ens något plugin till ditt eventuella CMS (t ex WordPress). Kartan skapar du på google.com/maps.

1. Logga in på http://google.com/maps med ditt Google-konto (det du brukar använda när du exempelvis köper appar till Android, kollar Gmail, laddar upp filmer på Youtube etc.)

 
 

2. Klicka på meny-ikonen i övre vänstra hörnet. Välj sedan “Dina platser”, därefter “Kartor” och slutligen “Skapa karta”.

 
 

3. Sök i sökrutan efter platsen du vill placera på kartan.  En kartnål placeras nu på kartan. Klicka på kartnålen och därefter på “Lägg till i kartan”. 

Upprepa momentet för alla platser du vill placera på kartan. Laborera gärna med att byta färg eller ikon på nålarna. Det går även att använda egen design på nålarna.

Gruppera nålarna i olika lager (de kommer visas som olika flikar) vilket kan vara praktiskt om du vill kategorisera platserna.

Om platsen inte  hittas av Google kan du manuellt placera  en kartnål  genom att välja verktyget “Lägg till markör” (som ser ut som en kartnål) och sedan klicka på en plats på kartan.

OBS – hittar Google inte företaget trots att du vet att det existerar, kan du själv lägga till informationen i Googles databas. Det gör du i den vanliga kartvyn. Välj “Lägg till företag som saknas” i menyn och följ instruktionerna. Därefter kan det ta några dagar innan din information godkänts och publicerats.

 
 

När alla platser är utplacerade ställer du in hur kartan ska visas. Oftast vill man att alla nålar syns i kartvyn (Det finns inget sätt att samla nålarna i kluster i Googles fria karttjänst, men det finns stöd för det i API:et ifall du vill koda själv).

4. Zooma in och panna kartvyn som du vill ha den. Klicka på menyn för kartan och välj “Ställ in standardvy”. Passa på och döp kartan till något lämpligt ifall du inte gjort det ännu.

Nu ska du göra kartan publik, dvs åtkomlig  för världen, samt placera den på din hemsida.

5. För att göra kartan publik klickar du på “Dela”, därefter “Ändra”. Byt till “På – offentligt på webben” (om den ska vara tillgänglig för vem som helst. Spara.

6. För att visa kartan på din hemsida klickar du på menyn för kartan och väljer “Bädda in på min webbplats”. Kopiera koden som visas och klistra in den på din webbsida där du vill kartan ska visas. Använder du ett CMS som t.ex. WordPress måste du byta till kodläge (ej visuell) när du klistrar in texten. Klart!

Förbättra din Google-karta med fler funktioner

Gruppera platser med lager
Om kartan innehåller ett större antal nålar kan det vara lämpligt att gruppera dessa i olika kategorier. Det gör du med “Lager”. Klicka på “Lägg till lager”.

Markera områden, platser eller byggnader
Förutom kartnålar finns även möjligheten att markera hela områden genom att rita polygoner. Klicka på symbolen för “Rita en linje” och sedan “Lägg till en linje eller form”. Dessa kan formges med olika färger, opacitet m.m.

 

Ändra utseende på kartan

Det finns nio stycken förinställda utseenden för kartan. Klicka på “Grundkarta” för att välja. För att skapa ett helt eget utseende eller egna funktioner behöver man ta hjälp av  Googles kart-API.